Jdi na obsah Jdi na menu

Zvířatka

29. 7. 2010

 

Plameno  jezevčik

 

Jezevčík je ideální pes do rodiny. Je sice paličatý a kolikrát i neposlušný, ale pokud jej důsledně vycvičíme, získáme opravdu skvělého společníka. Jezevčík je přátelský, milující, učenlivý, milý, hravý, skvělý hlídač a také lovec. Moc rád noruje, mezi další jeho záliby pak patří i plavání, aport (i do vody), vyhřívání na sluníčku (zvláště hladkosrstí), miluje procházky v přírodě a samozřejmě má rád různé hry s páníčky. Někteří jezevčíci jsou spíš samotáři, že milují jen svoji „smečku“, což se hodí aby byli dobrými hlídači, jiní jsou zase přátelští ke všem. Podle povahy je nejmírnější a nejhodnější dlouhosrstý a hladkosrstý; drsnosrtý je drsnější a ostřejší. Ale jak už to bývá, zaleží na povaze jednotlivého jedince.

 

Plameno kokošpanel

Anglický kokršpaněl dorůstá do výšky 41 cm v kohoutku, čímž se řadí mezi středně velká plemena. Je to robustní pes. Temeno a nos mají stejnou délku, čumák je hranatý. Oči nesmějí být světle zbarvené, mají mít tmavohnědý odstín. Uši jsou nasazeny nízko, jsou dlouhé a porostlé dlouhou, hedvábnou srstí. Ocas je v jedné rovině s linií hřbetu. Toto plemeno se ale nedoporučuje do rodin s dětmi, protože tento pes v některých případech po nesprávném zacházení může i zaútočit.

Původně se všichni slídicí psi nazývali „španělé“. Později z nich byly zformovány dva druhy plemene. Španělé malého vzrůstu byli předurčeni k nahánění lovených ptáků, především sluk, z hustého porostu keřů, kde by to vysoký pes nezvládl. Začátkem 19. století existovaly dva druhy španělů:

 

Plameno Bígl

Hlava psa má mírně vyklenutou mozkovnu a dlouhé převislé uši. Při narození je čenich růžový, postupně tmavne. Horní pysk bígla je výrazný a převislý. Oči jsou poměrně velké, mají tmavohnědou nebo oříškovou barvu. Uši má bígl nízko nasazené, převislé, dlouhé, překlopené dopředu a předním okrajem přiléhají těsně k líci. Ucho má být tak dlouhé, aby dosahovalo ke špičce čenichu. Nasazení ucha, vnější koutek oka a horní část čenichu mají být v jedné linii. Tělo je porostlé krátkou hrubou srstí. Hrudník je klenutý s dobře klenutými žebry. Zadní nohy jsou silné, dobře přizpůsobené ke skoku, tlapky mají odolné polštářky, jsou poněkud strmé avšak kompaktní. Srst: je krátká, hustá a přilehlá, s hustou a jemnou podsadou. Srst má zajistit dobrou odolnost proti nepřízni počasí. Zbarvení je povoleno jakékoli uznané pro honiče,

 Plameno Německý ovčák

Chování

Toto plemeno vyniká zejména ve sportovní a praktické-služební kynologii. Kvůli jeho všestrannosti a učenlivosti se také občas používá při psích sportech (agility, aportování, atd.). Německý ovčák je pes vysoce učenlivý a poslušný, odvážný, nedůvěřivý, věrný, neúplatný, ochotný a neúnavný. V obecném povědomí panuje názor, že jsou němečtí ovčáci agresivní, ale odborná literatura a zkušenosti tvrdí opak. Případná agresivita je způsobena ve většině případů špatnou výchovou. Německý ovčák velmi dobře snáší studené počasí, je vhodný i do města, je snadno cvičitelný a je to dobrý hlídač. Celoročně může být venku, potřebuje dostatek pohybu.

 

ovcak.jpg

Plameno Boxer

Středně velký pes atletické stavby těla, s mohutně vyvinutým svalstvem, čtvercového formátu. Výška v kohoutku u psů je 57-63 cm, u fen 53-59 cm. Hmotnost psů je přibližně 30 kg a fen okolo 25 kg. Hlava s výrazně zkrácenou, širokou a mohutnou čenichovou partií, černou maskou, čenich nosu je černý, čelo vypouklé. Oči a víčka tmavá. Uši se již nekupírují, spíše menší, přiléhající k lícím,vysoko posazené. Velmi hluboký hrudník (jeho hloubka má odpovídat polovině kohoutkové výšky). Tělo široké, dlouhé. Ocas nakrátko kupírovaný, nesený vzhůru, vysoko posazený, s širokým základem. Srst krátká a hladká, celkově přiléh

 

boxer.jpg



 


 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář